Det ska göra ont att träna, eller?
Första jag lärde mig på gymmet var: "No pain, no gain". Men kroppsbyggarna hade fel och det fick jag lära mig den hårda vägen.
Det är ett nedrans elände att få ont, eller hur? Inte minst när man tränar och har mål som man vill nå. Men hur ska man förhålla sig till fysisk aktivitet och träning när man har ont? Ska man hoppa övningar som gör ont? Ska man lägga av med styrketräning, fria vikter etc, och satsa på något annat?
Genom åren har jag brottats med många frågor om smärta. Inte minst på grund av episoder av egen smärta som på olika sätt har satt upp hinder och utmanat motivationen (subakromiellt smärtsyndrom, lateral epikondylit aka tennisarmbåge, bristningar i biceps - plus mycket annat roligt).
För att göra en lång historia kort – jag började studera medicin på universitetet, skaffade mig mer utbildning i ämnet och började arbeta som fysiolog (därför att jag så gärna ville förstå hur dessa saker fungerar). Min kliniska vardag utspelar sig på en rehabmottagning, Ortopedmedicinska Institutet i Göteborg. Här finns professioner inom området samlade – allt från läkare och sjukgymnaster till kiropraktorer och psykologer bland annat.
Tillsammans med två kollegor, som jag har haft förmånen att stöta och blöta med genom åren, har vi nu startat en podd. Om träning och smärta. Syftet med podden är att ge dig samtal om vanliga utmaningar med smärta i samband med träning, diskutera vetenskap och forskning inom området och relaterade fält. Och såklart, en förhoppning är att du ska få med dig något praktiskt användbart också. Om du är nyfiken, då är detta en podd för dig.
Vi har precis släppt våra två första avsnitt. Det första ger en introduktion av värdarna och vad podden kommer handla om (jag vill inte avslöja för mycket nu men namnet kanske ger en hint). Det andra, som är drygt en timme långt, handlar om vad det är som sker när man får ont i ryggen (nej, beror inte på bålen alltid, även om det är vad dina kompisar säger).
Planen är att få ut minst ett avsnitt varannan vecka till en början. En förhoppning är dock att öka på publiceringstakten något allteftersom.
Hjälp! Vi behöver ditt stöd
Tycker du att det här var något att ha? Du kan hjälpa oss att få till fler avsnitt och nå nya lyssnare. Det gör du genom att prenumerera på podden och lämna en recension (gärna en femstjärnig) där du lyssnar. Tack för ditt stöd!