Hur tungt och långsamt när du har ont i armbågen?
Danska forskare föreslår Heavy Slow Resistance som ny guldstandard som behandling för onda senor, något som inte sällan drabbar människor som styrketränar. Men var finns evidensen?
Det svänger kraftigt ibland, även i idrottsmedicinen. Vi, dvs kollektivet, trodde länge att excentrisk träning som går ut på att “hålla emot” (exempel när du bromsar stången ner mot bröstet i bänkpress), var bästa behandlingen för att bli av med ont i armbågar. En sorts extra ondskefullt besvär som av inte helt klarlagda skäl drabbar människor som tränar med skivstång ibland.
Men trender är inte bara något som hör till löpsedlar och sociala medier, det förekommer även i forskning, till och med inom medicin. Detta är något jag och Andreas Härdner Lennartsson, som är osteopat med en master i idrottsvetenskap, blev varse när vi skrev en översiktsartikel tillsammans.
Vi undersökte vad som har hänt sedan danska forskare föreslog tung och långsamt, istället för excentrisk belastning, som guldstandard för behandling av senor som gör ont, exempelvis armbågar. Men evidensen för påståendet att tungt och långsamt skulle vara bättre än någonting annat, har inte så stark bäring som ofta framhålls, hur kommer det sig då att pendeln svänger?
I veckans avsnitt av podden Träning och Smärta diskuterar jag och Andreas resultatet. Avsnittet är intressant för dig som är tränare och terapeut och träffar människor med sensmärta eller för dig som funderar på hur det ligger till med dessa frågor, därför att du har erfarenhet av senbesvär.
Vad är träning och smärta?
Varannan vecka diskuterar jag, David och Andreas forskning och information om smärta kopplat till träning. Vi som driver podden är kliniker verksamma inom fältet muskuloskeletal hälsa. Målet är att sprida kunskap och förståelse för den vetenskap som ligger till grund för hur människor tränar med smärta.
Gillar du podden så får du gärna lämna en recension där du lyssnar. Betyg på podden hjälper oss nämligen att få spridning på podden och nå nya lyssnare. Under varje avsnitt har du möjlighet att föreslå ämnen, skicka frågor eller konstruktiv kritik på innehållet i podden. Ditt stöd gör betydande skillnad.
Datadriven träningsrådgivning
För coaching i lyftandets ädla kost, med eller utan smärta, existerar två alternativ. Online, distans via den världsomspännande uppfinningen internet. Eller på plats hos Atletakademin i Partille utanför Göteborg. Här är länkar dit: